Savcılık sorgusu nedir?
Sorgulama: Soruşturma evresinde (kovuşturma) şüphelinin sulh ceza hâkimi, kovuşturma evresinde (yargı evresi) sanığın mahalli hâkimi (dosyaya bakan mahkeme) tarafından dinlenmesidir.
Soruşturma aşamasında ne yapılır?
Soruşturma prosedürü, kamu davası açmaya gerek olup olmadığını belirlemede önemli bir adımdır. Bu aşamada, savcı gerçekleri araştırmak ve delil toplamak için gerekli tüm adımları atar.
Kimler sorgu yapabilir?
Şüphelinin söz konusu olayla ilgili ifadelerinin soruşturma aşamasında savcılık veya yetkili kolluk kuvvetleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) tarafından kayda alınması işlemidir. Her durumda sorgulama mahkemede hakim tarafından yapılır.
Soruşturma süresi en fazla ne kadar sürer?
Tutuklu bir kişi için soruşturma süresi genellikle 6 ay ile sınırlıdır. Ancak Ağır Ceza Mahkemesinin yargı yetkisine giren suçlarda bu süre 1 yıla kadar uzatılabilir.
Sorguyu kim yapar?
Sorgulama, şüpheli veya sanığın, soruşturma veya kovuşturma konusu olan suç hakkında bir hakim veya mahkeme tarafından sorgulanmasıdır. Sorgulama, hem soruşturma aşamasında sulh ceza hakimi tarafından, hem de kovuşturma aşamasında ceza davasının görüldüğü yetkili ve yetkili mahkeme tarafından yapılır.
Savcılık soruşturması nasıl takip edilir?
Vatandaş Portalı Bilgi Sistemi (Vatandaş Portalı) sayesinde, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına sahip tüm vatandaşlarımız; adli, idari yargı ve kolluk kuvvetlerinde müdahil oldukları dosyaları, Vatandaş Portalı’na giriş yaparak (e-devlet şifrenizle) takip edebilirler.
Soruşturma bittikten sonra ne olur?
B- SORUŞTURMA SONUNDA; – Soruşturma dosyası tamamlandığında şüphelinin savunması alınır. Yetkileri çerçevesinde gerekli ceza (uyarı, kınama) kararını verir; yetkisi yoksa dosyayı yetkili amirine veya yetkili disiplin kuruluna iletir.
Savcılık soruşturması kaç gün sürer?
Kanun soruşturmanın tamamlanması için bir zaman sınırı öngörmese de soruşturmanın belirli olayın niteliğine bağlı olarak makul bir sürede tamamlanması gerekir. Soruşturma 1 ay veya 1 yıl sürebilir. Ancak soruşturmanın süresi alınacak tedbirlerle orantılı olmalıdır.
Hakkımda soruşturma açılırsa ne olur?
Soruşturma evresinde deliller toplandıktan sonra, Cumhuriyet savcısı tarafından delillerin mevcut durumu değerlendirilerek “kovuşturmaya yer olmadığı (takipsizlik) kararı” verilir veya iddianame düzenlenerek yetkili ceza mahkemesine gönderilir.
Sorguda neler sorulur?
Anlatı görüşmesi aşamasında, “evet” veya “hayır” ile cevaplanamayan ve tanığı hikayeyi anlatmaya yönlendiren “kim”, “nerede”, “ne zaman”, “nasıl” gibi açık uçlu sorular sorulur. Bunlar tanığı açıklamaya yönlendiren ve zorlayan sorulardır. Doğrudan sorular sorulduğunda yumuşak, nazik bir üslup kullanılır.
Sorgu hangi aşamada yapılır?
Türk Dil Kurumu’na göre sorgu, soru sorma eylemidir[1]. Bu bağlamda duruşmada sorgu; kovuşturma aşaması başladıktan sonra mahkemenin sanığı dinlemesi ve ona söz konusu olayla ilgili sorular sorması anlamına gelir.
Sorgu yapmak ne demek?
Sorgulama, halk dilinde, kolluk kuvvetleri, askeri personel, istihbarat örgütleri, organize suç örgütleri ve terör örgütleri mensupları tarafından, istenilen bilgilerin ortaya çıkarılması amacıyla şüpheli veya belirli kişilerin sorgulanmasıdır.
Soruşturma sicile işler mi?
Soruşturma aşaması ceza siciline işlenmez; soruşturma sonucunda mahkumiyet alırsanız bu ceza siciline işlenir. Ayrıca soruşturma aşamasında kovuşturmaya gerek olmadığı belirlenir ve dosya kapatılırsa ceza siciline herhangi bir kayıt yapılmaz.
Soruşturmanın bittiğini nasıl anlarız?
Güvenlik soruşturmasının sonucu, ilgili kurumun ilgili birimini arayarak veya şahsen ziyaret ederek öğrenilebilir. Ancak, güvenlik soruşturması tamamlanana kadar bu sonucu bilemezsiniz, bu nedenle soruşturma devam ederken bunu öğrenmeniz mümkün değildir.
Soruşturma sonunda ne olur?
Maddede şöyle denilmektedir: “(1) Soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüpheyi ortaya koyan delil elde edilemediği veya delil bulunmadığı takdirde Cumhuriyet savcısı tarafından kovuşturma açılmasına yer olmadığına karar verilir.” Kovuşturma imkânı.
Savcılık dosya sorgulama nasıl yapılır?
Adıma sunulan dosyaların içeriklerini nereden sorgulayabilirim? Belirttiğiniz konu ile ilgili bilgiye Adalet Bakanlığı’nın www..tr adresindeki e-Hizmetler bölümünde yer alan Dava Dosyası Sorgulama servisinden ulaşabilirsiniz.
Savcı hangi bilgilere ulaşabilir?
Cumhuriyet Savcısı, hukuka aykırı suçları araştırır ve değerlendirir ve çeşitli kaynaklardan gelen ihbar ve şikayetleri soruşturur. Suçla ilgili bilgileri, raporları ve olguları ayrıntılı olarak inceler. Cumhuriyet Savcısı, yasal bir temelde suç işlendiği ve bilgileri aldığı anda Devlet adına soruşturma yürütür.
Savcı telefonla arar mı?
Hakimler, savcılar ve askerler sizi zaten aramayacak. Dolandırıcıların en çok kullandığı tüm devlet meseleleri yazılı olarak halledilir.
Savcılık dosyası nasıl incelenir?
İncelenen dosyaların UYAP üzerinden görüntülenebilmesi için soruşturmanın soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı tarafından onaylanması gerekmektedir. Cumhuriyet savcısının onayı alındıktan sonra dosya UYAP üzerinden görüntülenebilmekte ve bunun için başvuruda bulunulması gerekmektedir.