Bebeklere neden aşı yapılmamalı?
Küçük bir bebeğe çok fazla aşı yapılırsa (ve çok sayıda ve farklı antijen verilirse), bu bağışıklık sisteminin işleyişini etkileyebilir ve birçok hastalığa yol açabilir. Bebekler doğumdan itibaren her dakika birçok yabancı antijenle karşılaşır. Annenin vücudundan ve çevreden gelen birçok mikroorganizma bebeğin vücuduna yerleşir.
Aşının içinde neler bulunur?
Aşılar, bağışıklığın gelişmesini sağlayan antijen adı verilen maddelerin yanı sıra aşının güvenli ve etkili olmasına yardımcı olan çok az miktarda madde içerir. Aşılar antijenlere ek olarak adjuvanlar, stabilizatörler ve koruyucular da içerir.
Bebek karma aşının içinde neler var?
Toplam 4 doz karma aşı yapılır: 2. ay, 4. ay, 6. ay ve 18. ay. 5’li karma aşı; zatürre, orta kulak iltihabı ve menenjite neden olabilen difteri, tetanos, boğmaca, inaktif çocuk felci ve Haemophilus influenza B adı verilen bakterilere karşı uygulanan bir aşıdır.
1 yaş aşısının içinde neler var?
Yıllık aşı, bebeklere doğumlarından itibaren 2. aydan itibaren uygulanan bir aşı türüdür. Zayıf vücutlarının mikroplara karşı kalkan görevi görmesine yardımcı olur. KPA aşısı adı verilen yaş aşısı; kızamık aşısı, suçiçeği aşısı, kabakulak aşısı ve kızamıkçık aşısından oluşur.
Çocuklara vurulan aşı zararlı mı?
Aslında. Aşılar son derece güvenli biyolojik ürünlerdir, ancak herhangi bir ilaç gibi yan etkilere neden olabilirler. Bu yan etkilerin çoğu hafiftir, örneğin hafif ateş, kızarıklık, şişlik ve aşının uygulandığı yerde ağrı. Bu yan etkiler yalnızca birkaç gün sürer ve tedavi edilebilir.
Bebeklere aşı yapmak zorunlu mu?
Türkiye’de zorunlu aşı uygulaması yoktur. Çocuklarının aşılanmasını istemeyen ebeveynler, başvuru formunu doldurarak bu zorunluluktan muaf tutulabilirler.
Eskiden kolda iz bırakan aşı nedir?
Tüberküloz aşısı, BCG aşısı olarak da bilinir, genellikle doğumdan sonra verilen aşılardan biridir. Ancak bu aşı zatürreye karşı koruma sağlayabilir. Sonuç, 3 aylıktan itibaren bebeklere tüberkülin testi yapıldıktan sonra değerlendirilir.
2 yaş aşısının içinde ne var?
Türkiye’de iki yaşındaki çocuklara uygulanan en yaygın aşılar arasında MMR (kızamık, kabakulak, kızamıkçık) ve PCV (pnömokok konjugat) yer alır. MMR aşısı, çocukları kızamık, kabakulak ve kızamıkçık gibi ciddi hastalıklardan korumak için yapılır.
6 ay aşısının içinde ne var?
6. ayın sonunda Hep B3 (hepatit B), KPA 3 – (pnömokok – intramüsküler), DaBT – İPA – HİB 3 – (yüzde beş karma aşı – intramüsküler) ve OPA 1 – oral polio aşısı yapılır.
4 ay aşısı gecikirse ne olur?
Aşılama 4 ay geciktiğinde bebeğin vücudu aşının önlediği hastalıklara karşı direnç gösteremeyebilir.
5’li karma aşısında neler var?
Beşli kombinasyon aşısı (difteri-boğmaca-tetanos-Hib-polio/DaBT-Hib-IPA)
18 ay aşısı koldan mı bacaktan mı yapılmalı?
Bebeklerde 18 aylık aşı hem koldan kas içine hem de ağızdan damla olarak uygulanır.
18 ay aşısının içinde ne var?
18. ay: Beşli karma aşılar, polio ve hepatit A (sarılık) aşıları ağızdan canlı aşı olarak uygulanır. 24. ay: Hepatit A aşısı tekrarlanır.
4 yaş aşısı içinde ne var?
4 yaş aşısı neler içerir? 4 yaş aşısı genellikle DTP (difteri, tetanos, boğmaca), polio (çocuk felci), MMR (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) ve hepatit A aşıları gibi belirli aşıları içerir. Bu aşılar çocukları bulaşıcı hastalıklardan korumak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılır.
Karma aşısı canlı mı?
KKK karma aşısı; kızamık-kızamıkçık-kabakulak: Bu, hastalığa neden olma etkisi azaltılmış canlı bir aşıdır. DaBT-IPA dörtlü karma aşısı; difteri-boğmaca-tetanos-çocuk felci: Bu, dört hastalığa karşı etkili, ölü bakteri ve virüslerden oluşan karma bir aşıdır.
Bebeklerde aşının yan etkileri nelerdir?
Aşı zayıflatılmış virüs veya bakteri içerir. Bu nedenle aşılamadan sonraki 48 saat içinde bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler arasında ateş, kusma, enjeksiyon yerinde şişlik, iştahsızlık, kas ağrısı, güçsüzlük ve uyuşukluk yer alabilir.
Hangi durumlarda çocuğa aşı yapılmaz?
Yapılmaması gereken durumlar: Orta veya ağır hastalığı olan çocuklara iyileşene kadar aşı yapılmamalıdır. Soğuk algınlığı gibi hafif hastalıklarda aşı yapılır, aşıdan sonra şiddetli alerjik reaksiyon gösteren çocuklara veya sinir sistemi belirtileri gösteren çocuklara tekrar aşı yapılmamalıdır.
18 aylık aşı tehlikeli mi?
18 aylık aşının yan etkileri arasında alerjik reaksiyonlar da olabilir. Bu çok düşük bir olasılık olsa da dikkate alınmalı ve önlemler alınmalıdır.
Bebeklerde aşı önemli mi?
Aşılar bebekleri birçok ölümcül hastalıktan korur. Birkaç örnek verelim; Bebeklerde tüberküloz aşısı bebeklere tüberküloz hastalığı olan tüberküloza karşı bağışıklık kazandırır. Ayrıca difteri, tetanos, boğmaca, çocuk felci, kızamıkçık ve kabakulak gibi hastalıklar aşılama ile önlenir.